Ενημέρωση || Van Der Graaf Generator το Σάββατο 28/3 στο Piraeus 117 Academy


Η «πρωτοπόρα μουσική γεννήτρια» έρχεται στην Αθήνα!
Σε μια νύχτα...υψηλής τάσης!

Οι τιμές προπώλησης θα αλλάξουν την Τρίτη 17 Μαρτίου

Οι τιμές της Α' φάσης προπώλησης θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα 16 Μαρτίου:
Στα Φυσικά Σημεία: Γενική Είσοδος: 27 ευρώ | Εξώστης (Καθήμενοι): 37 ευρώ | VIP: Sold Out
Online: Γενική Είσοδος: 29,70 ευρώ | Εξώστης (Καθήμενοι): 40,70 ευρώ

Από την Τρίτη 17 Μαρτίου οι τιμές θα διαμορφωθούν ως εξής:
Στα Φυσικά Σημεία: Γενική Είσοδος: 30 ευρώ | Εξώστης (Καθήμενοι): 39 ευρώ
Online: Γενική Είσοδος: 33 ευρώ | Εξώστης (Καθήμενοι): 42,90 ευρώ

Οι Van der Graaf Generator, ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της βρετανικής και όχι μόνο progressive rock σκηνής, έρχονται στην Αθήνα για μια και μοναδική συναυλία στο Piraeus (117)Academy το Σάββατο28 Μαρτίου.

Οι Van der Graaf Generator του 2020 αποτελούνται από τους Peter Hammill (φωνή, κιθάρα, πλήκτρα), Hugh Banton (όργανο, μπάσο) και Guy Evans (τύμπανα, κρουστά). Και οι τρεις τους είναι τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας που συνεχίζουν απτόητοι και δημιουργικοί μέχρι σήμερα.


Η ιστορία τους όμως μας πάει πίσω στη θρυλική δεκαετία του 1960. Οι Van der Graaf Generator δημιουργήθηκαν το 1967 στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Αγγλία) από τον Peter Hammill που είχε αναλάβει το στιχουργικό και τραγουδιστικό μέρος της μπάντας και τον Chris Judge Smith που έπαιζε ντραμς. Το πρωτότυπο όνομά τους χρεώνεται στον Smith, ο οποίος αναζητούσε πιθανά ονόματα για το γκρουπ που ήθελε να φτιάξει. Σε ένα ταξίδι του στο San Francisco, εντυπωσιάστηκε από τη φουτουριστική αισθητική της γεννήτριας στατικού ηλεκτρισμού Van der Graaf (συμπτωματικά ο εφευρέτης της Ρόμπερτ Βαν ντε Γκράαφ πέθανε το 1967, τη χρονιά δημιουργίας του γκρουπ). Αυτό ήταν! Το γκρουπ απέκτησε το όνομα με το οποίο διέγραψε μια λαμπρή πορεία από το 1967 μέχρι και στις μέρες μας. Το 1968 τους βρίσκει να κυνηγούν την τύχη τους στο Λονδίνο. Τότε ήταν που προστέθηκαν στο γκρουπ ο Hugh Banton (όργανο, μπάσο) και λίγο αργότερα ο κιθαρίστας Keith Ellis και o ντράμμερ Guy Evans.
Το ντεμπούτο άλμπουμ τους «The Aerosol Grey Machine» βρήκε τον πρωτεργάτη τους Chris Judge Smith να έχει ήδη αποχωρήσει φιλικά (μετά την ηχογράφηση του πρώτου τους single «People You Were Going To» b/w «Firebrand», θεώρησε τον εαυτό του περιττό).


Οι VdGG διακρίθηκαν και αναγνωρίστηκαν ως μια μπάντα της μουσικής πρωτοπορίας. Σκοτεινότεροι στο στίχο και πιο μινιμαλιστές σε σύγκριση με άλλες μπάντες της εποχής τους, οι VdGG έγιναν κυρίως γνωστοί για την εξαιρετική progressive αισθητική τους, τις πολύ πυκνές συνθέσεις και τις απροσδόκητες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών τους, που καταγράφηκαν σε έξι άλμπουμ μεταξύ '69 και '76, με την ετικέτα της Charisma. Στις live εμφανίσεις τους, τα κιθαριστικά σόλο ήταν η εξαίρεση καθώς στην ατμόσφαιρα κυριαρχούσαν η μοναδική φωνή του Hammill, το σαξόφωνο του Jackson και τα μοναδικά σόλο του Banton στο όργανο.
Περιόδευαν συνεχώς ενώ γνώρισαν τη μεγαλύτερη επιτυχία στην Ιταλία με το άλμπουμ «Hearts Pawn» που ηχογράφησαν το 1971. Μέσα στο 1972 έκαναν τρεις περιοδείες στην Ιταλία και μερικές φορές έδιναν μέχρι και 3 διαφορετικά shows την ημέρα...!
Το 1976 μετασχηματίστηκαν σε ένα ισχυρό σχήμα με βιολί, μπάσο, και κιθάρα αλλά το συγκρότημα τελικά διαλύθηκε το 1978. «Ήμασταν όλοι μας μεγαλομανείς», λέει ο Banton, «Προσπαθούσαμε να βρούμε το χώρο μας και να τοποθετηθούμε σε αυτόν με τον καλύτερο τρόπο που είχε ο καθένας».


Το 2005, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, το «κλασσικό» τετραμελές line-up εμφανίστηκε σε μια θριαμβευτική συναυλία επανασύνδεσης στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, έχοντας ήδη ηχογραφήσει ένα νέο δίσκο με τίτλο, «Present». Για το υπόλοιπο της χρονιάς δεν σταμάτησαν να εκπλήσσουν το κοινό με την ενέργεια και το δυναμισμό τους. Ωστόσο, το 2006 ο σαξοφωνίστας David Jackson εγκατέλειψε οριστικά τη μπάντα.
Αλλά, και ως τρίο πλέον συνέχισαν την τολμηρή μουσική πορεία τους, παραμένοντας ανήσυχοι και πρωτοποριακοί, ανοίγοντας νέους δρόμους μπροστά είτε με τις ζωντανές εμφανίσεις είτε με νέους δίσκους. Έτσι, από το 2008 έως το 2015 έβγαλαν 4 άλμπουμ: «Trisector» (2008), «A Grounding in Numbers» (2010), τη συλλογή πειραματικών συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών, «ALT» (2012) και το 2015 το «Do Not Disturb».
Το μουσικό παρόν τους βρίσκει σε μια νέα περιοδεία από την οποία δεν εξαιρούν την Ελλάδα. Άλλωστε το ελληνικό κοινό έχει αποδείξει διαχρονικά την εκτίμηση και την προσήλωσή του στη μουσική που εκφράζουν οι VdGG, μια μουσική ιδιοφυής και καθόλου «εύπεπτη», που απεχθάνεται την ευκολία και την επανάληψη των κλισέ.


Οι ίδιοι δήλωσαν για τη νέα τους περιοδεία στο loudersound

«Να 'μαστε και πάλι εδώ. Πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του The Least We Can Do Is Wave To Each Other. Πόσο συναρπαστικό και τρομακτικό ταυτόχρονα είναι ότι θα ξαναμπούμε στο ένδοξο χάος των ζωντανών εμφανίσεων των Van der Graaf Generator», είπε ο Peter Hammill.

Ο Hugh Banton πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να αφήσω στην άκρη τον κομπιουτεράκια και να ξαναβάλω πίσω στη θέση του τον μουσικό, εκεί στα αριστερά της σκηνής»... «περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία να ανακαλύψω το νέο ηχητικό σύμπαν που επιφυλάσσουν σε όλους μας οι Van der Graaf Generator του 2020».
Και ο Guy Evans σχολίασε: «Σίγουρα το γεγονός ότι τα ντραμς έλιωσαν στο τελευταίο sound check των VdGG έδωσε τροφή για σκέψη. Ευτυχώς, και τα ντραμς και ο ντράμερ έχουν επανέλθει πλήρως. Είμαι πανέτοιμος για αυτό που πρόκειται να συμβεί!»
Στις περιοδείες τους οι Van der Graaf Generator επανασυστήνονται στο κοινό τους, ξαναγράφουν από την αρχή τα κομμάτια που παρουσιάζουν, αναδιατυπώνουν το μουσικό τους ιδίωμα. Γι' αυτό, κάθε ζωντανή εμφάνιση των VdGG είναι μια μουσική και αισθητική εμπειρία διαφορετική από κάθε προηγούμενη. Συνεχίζουν να καθηλώνουν το κοινό τους αποδεικνύοντας πως ο χρόνος δεν τους έφθειρε. Παραμένουν τα ίδια ανήσυχα πνεύματα και οι καινοτόμοι καλλιτέχνες, που έμειναν και παραμένουν έξω και μακριά από κάθε κατηγοριοποίηση.
Οι Van der Graaf Generator εξακολουθούν να ηλεκτρίζουν!
Και θα μας το αποδείξουν...ζωντανά!
Σε μια νύχτα...υψηλής τάσης!


Πληροφορίες εισιτηρίων
Τιμές προπώλησης
Οι τιμές της Α' φάσης προπώλησης θα ισχύουν
έως και τη Δευτέρα 16 Μαρτίου

Στα Φυσικά Σημεία:
Γενική Είσοδος: 27 ευρώ
Εξώστης (Καθήμενοι): 37 ευρώ
VIP: Sold Out

Online
Γενική Είσοδος: 29,70 ευρώ
Εξώστης (Καθήμενοι): 40,70 ευρώ

Από την Τρίτη 17 Μαρτίου θα ισχύουν
οι τιμές της Β' φάσης προπώλησης

Στα Φυσικά Σημεία:
Γενική Είσοδος: 30 ευρώ
Εξώστης (Καθήμενοι): 39 ευρώ

Online:
Γενική Είσοδος: 33 ευρώ
Εξώστης (Καθήμενοι): 42,90 ευρώ


Share on Google Plus

0 σχόλια :

Post a Comment